Skanderborg Skakklub

   
     
  Forside Info Kalender Skoleskak Resultater Presse Medlem Links
 
Stort interview med Mads Andersen
Af Eigil Straarup, Horsens Folkeblad og Horsens Skakforening.

Søndag den 24. april, påskesøndag, sluttede DM for Landsholdsklassen anno 2011. Allan Stig Rasmussen blev kåret som DM for andet år i træk efter at have scoret 6½/9. Nok så væsentligt fik Mads Andersen sit gennembrud ved DM. Han scorede 5/9, men gennembruddet bestod især i, at han undervejs slog de to stormestre Allan Stig Rasmussen og Lars Schandorff.

Efter sit nederlag i sidste runde til feltets tredje stormester, Jacob Aagaard, fik jeg følgende interview med Mads Andersen på hans hotelværelse på Scandic Hotel i Odense. Rundt omkring på hotelværelset flød det med åbningsteoribøger. I baggrunden hang der et fjernsyn, hvor en VM-kamp i snooker rullede over skærmen. En åben lap top stod tændt på sofabordet zoomet ind på dagens sidste parti i Landsholdsklassen; Man kunne tydeligt fornemme, at der havde været gang i heftige hjemmeforberedelser op til de seneste mange dages partier i netop dette hotelværelse! Trods nederlaget til Aagaard i frisk erindring var Mads Andersen i strålende humør.

I interviewet her fortæller Mads om sit syn på hans præstationer under årets DM og om optagelsen på Team Danmark-linjen på Marselisborg Gymnasium, hvor han starter til sommer. Han fortæller også om, hvordan og hvor meget han træner skak til daglig. Endelig fortæller Mads også om sine kort- og langsigtede målsætninger i forhold til U/16-VM til efteråret, målet om at blive stormester, og ambitionerne på meget længere sigt.


Hvad synes du om din indsats og dine resultater under årets DM i forhold til dine forventninger inden turneringen?

”Først og fremmest er jeg meget overrasket over, at jeg slog to stormestre. Til gengæld er jeg lidt skuffet over, at jeg ikke vandt over nogle af IM’erne. Jeg havde kun hvid mod én af IM’erne, og det er en del af forklaringen. Men med en forventet score på 4,50, så er fem points godkendt. Det er også nok til en IM-norm, selv om jeg jo ikke behøver at score flere af dem nu!”.

Hvilken af dine gevinster fra årets DM er du mest stolt af og hvorfor netop den?

”Jeg er mest stolt af de to gevinster over stormestrene Allan Stig Rasmussen og Lars Schandorff, men derudover vandt jeg jo også kun partiet over Kristian Seegert. Begge sejrene over de to stormestre er jeg stolte af, men jeg synes, det er umuligt at rangere dem. Allan er min træner, og det gjorde den sejr til noget helt specieltl. Han er også den stærkeste spiller, jeg nogensinde har slået, og det gjorde selvfølgelig også netop den sejr unik. Lars Schandorff har skrevet en bog om Caro-Kann, og derfor er jeg stolt af, at jeg slog ham i et parti i netop den åbning”.

For få uger siden fik du dispensation til at komme på den 4-årige Team Danmark-linje på Marselisborg Gymnasium i Aarhus. Hvordan kom det i stand?

”Vi henvendte os til Marselisborg Gymnasium for at høre, om jeg kunne komme ind på Team Danmark-linjen, så jeg dermed kunne tage min studentereksamen og samtidig opprioritere skakken. I princippet kunne jeg også gå fire år på gymnasiet i Skanderborg, men det ville være ret mærkeligt, hvis jeg som den eneste i klassen ikke kunne være med til at feste hver weekend. For slet ikke at tale om, at jeg som den eneste i klassen så skulle gå et år ekstra i gymnasiet!

I første omgang afviste Marselisborg Gymnasium henvendelsen med den begrundelse, at skak ikke er anerkendt som idrætsgren af Team Danmark. Derfor forsøgte vi at få hjælp af Kirsten Brosbøl, som er Skanderborg-kredsens medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Hun tog derefter min sag op i Uddannelsesudvalget. Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) syntes, det lød som en mægtig god idé, og lidt forenklet sagt er det derfor, at jeg fik dispensation til at starte på Team Danmark-linjen på Marselisborg Gymnasium efter sommerferien. Jeg er glad for, at det faldt på plads. Jeg ser frem til at gå i klasse med andre unge, der dyrker deres idrætsgren på eliteniveau ved siden af studierne, nøjagtigt som jeg selv vil gøre på Marselisborg Gymnasium”.

Hvilken betydning får optagelsen på Team Danmark-linjen for din skaktræning i de kommende fire år?

”Man kan hurtigt regne sig frem til, at jeg i hvert fald kan bruge 1/3 mere tid på at træne skak! Andre unge talentfulde skakspillere i Danmark stagnerer typisk lidt i gymnasieårene, fordi de er så pressede af studier. Jeg får nu bedre muligheder for at fortsætte med at udvikle mig. For tiden bruger jeg mindst 2-3 timer på skak hver dag, og det regner jeg med, at jeg kan blive ved med i gymnasiet, selv om der også er flere lektier”.



Hvad er det så typisk, du bruger dine 2-3 daglige timers skaktræning på?

”Det er meget forskelligt. Jeg træner jo løbende både i åbninger, midtspil og slutspil, og jeg spiller også skak over nettet. Op til turneringer kigger jeg ofte på skakopgaver for lige at øge skarpheden. Desuden dyrker jeg også motion, for at holde mig i fysisk form. Jeg kan godt lide at cykle. Andre skakspillere dyrker andre former for motion. Det vigtigste er, at man holder sig i god form”.

Ved ungdoms-VM for U/16 blev du flot nummer otte i oktober, 2010. Hvad tror og håber du på, at du kan drive det til ved U/16-VM i år?

”Jeg tror og håber på, at jeg kan vinde U/16-VM, blandt andet fordi flere af dem, der sluttede foran mig sidste år, er blevet for gamle til at være med i år. I feltet er der flere stormestre, men jeg kan vinde VM, hvis jeg spiller godt i den periode, og hvis jeg også har lidt held med mig i fordelingen af farver i de afgørende partier. To af de sidste tre år har jeg været så uheldig at få sort mod polakken Kamil Dragun, som er én af mine værste konkurrenter i det selskab. Hvis jeg lige kunne få hvid mod ham i år, så er meget nået, men det hele skal altså gå op i en højere enhed, hvis jeg skal vinde VM. Men det er det, jeg satser på!”.

Du fik din titel som International Mester i hus med din tredje og sidste IM-norm i London Chess Classics i december, 2010. Hvornår tror og håber du på at blive stormester?

”Inden for et par år, forhåbentlig! Jeg kunne godt tænke mig at blive stormester, inden jeg fylder 19 år, så jeg dermed slår Davor Palos rekord. I det seneste halve år har jeg stået stille lige under de 2400, men nu er jeg efterhånden rykket op på cirka 2430. Hvornår jeg bliver stormester tror jeg i høj grad afhænger af, hvornår og hvor ofte jeg er i stand til at rykke fremad rent ratingmæssigt”.

Hvor langt tror og håber du på, at du kan nå rent skakmæssigt i løbet af de kommende 10-15 år, hvor din skakkarriere jo sandsynligvis kommer til at kulminere?

”Ja, det er jo spørgsmålet, om den kulminerer der? Verdensmesteren Anand er 41 år, så det er vel ikke givet, at min karriere kommer til at kulminere i mine 20’ere? Men jeg håber da på at blive dansk mester et par gange. Jeg har også ambitioner om at overhale de nuværende stormestre og blive Danmarks førende skakspiller. Jeg ved ikke, om jeg kan overhale Peter Heine Nielsen, men det er i hvert fald min ambition. Jeg håber også på, at jeg bliver en del af den absolutte verdenselite. Om det kommer til at ske, afhænger for mig at se meget af, om jeg også har lyst til at bruge så meget tid på at spille skak i fremtiden”.